Referat Alumnitreff 17. november 2016.
Tema: Språkf
enomenet «Komparative skliord»; Blindsone for coacher? Masterpresentasjon. samt «Nyttårsløfter».
Foredragsholdere: Jan Georg Kristiansen

FAGTEMA:  Finnes det fortsatt en sannsynlig blindsone i alt målsettingsarbeid, også for oss som er erfarne coacher?
Effektivt endringsspråk; «Skli-ord» som forslag til ekstra-nøkkel du kan bruke til enda hurtigere å guide fokuspersonen eller teamet til sine omforente mål. Tema er språk og lytting. Spørsmålet er Hvordan håndterer du de (de)motiverende «skliordene» i motiverende samtaler?
Forslag til svar gis i denne Masteroppgave-presentasjon i coaching psykolog. Hva bør det bety for en coach og for en leder?
– Susann Gjerde (PhD 2016) 1. Amanuensis, uttalte (26.10.2015) at hun ikke hadde sett tidligere studier på Skliordfenomenet, og la til; “that if the research proposals hypothesis were true, the findings could be “counter intuitive”, e.g. “something we all have thought of intuitively as being positive thinking could prove in fact the opposite, negative thinking.»
Jan Georg Kristiansen MSc.coaching MBA MCC, vil presentere sin masteroppgave.

Hvem passer dette for?
Kveldens tema passer for deg som ønsker å få frem det beste hos andre, som ønsker å finne metoder for fokus på viktige og legge vekk det uviktige i en hektisk hverdag. Og selvfølgelig for deg som vil treffe igjen coach-miljøet. Arrangementet er sponset av Erickson og du betaler kun en egenandel.

FOR DEG SOM
– ønsker faglig bidrag og forklaringer på hva som kan løfte de tunge og krevende samtalene;
– som praktiserer mange mentoring-/veiledning-/coaching samtaler.
– som planlegger gå opp til ACC , PCC eller MCC eksamen:
– Som mentorcoach merker jeg at en coach som håndterer fokuspersonens Skliord bevisst respektfullt, langt raskere hjelper kunden til måloppnåelse; derfor er det like vesentlig for ACC’er som vil bli sertifiseres til PCC, og ikke minst PCC’er som vil bestå MCC eksamen, Skliord-fenomenet påvirker spesielt ICF kjernekompetansene: Målsetting, Aktiv lytting og kraftfulle spørsmål.
– er i konsulentrollen eller lederrollen og som vil hjelpe kunder og medarbeidere til suksess.
– du vil oppdatere deg og få med deg et eksempel på siste års fagutvikling i TASC

Hva er Ericksons Alumni nettverk?
Alle som har vært kursdeltaker, student eller kunde i Erickson – og også andre spesielle forretningsforbindelser – inviteres til alumnisamlingene.

DEL 1) FAGTEMA

Finnes det fortsatt en sannsynlig blindsone i alt målsettingsarbeid, også for oss coacher?
Effektivt endringsspråk; «Skli-ord» som forslag til ekstra-nøkkel du kan bruke til enda hurtigere å guide fokuspersonen eller teamet til sine omforente mål
Tema er lytting på språk. Spørsmålet er Hvordan håndterer du de (de)motiverende «skliordene» i motiverende samtaler?
Forslag til svar gis i denne Masteroppgave-presentasjon i coaching psykologi.

Grammatikalsk er «skliord» sammenlignende ord (komparativer, ofte adjektiver eller adverber) slik som «mer enn», «bedre enn», «utvikling» som ofte brukes i målsettingsdialoger, og de er en naturlig del av språket.
Antakelsen (hypotesen) er at fokuspersonens bruk av Skliord kan ha stor negativ eller stor positiv effekt på samtalen, avhengig av coachens respons, altså at disse komparative ordene er viktigere enn mange kanskje tror.
Kunnskap om Skliord-fenomenet styrker essensen av coachingfaget; ambisjonen om å høre hva som virkelig skjer. Skliord kan beskrives som sannsynlig «kamuflerte usynlige negasjoner» i en dialog, og som fysisk sett involverer en tidsdimensjon og  den emosjonelle og visuelle hjerne.
Masteroppgaven påstår at Skliord-fenomenet er oversett i forskningslitteraturen i coaching psykologi, og det er heller ikke funnet omtalt i populær faglitteratur (basert på begrenset søk; si fra om du vet om noen kilder):

Masteroppgaven er i det akademiske faget Applied (anvendt) coaching på University of Derby i England og ble godkjent i juli 2016.

Fagekspert: Jan Georg Kristiansen

Jan Georg Kristiansen (54), MSc.coaching MBA MCC, er fagansvarlig og daglig leder i Erickson Coaching Nordic AS (ECN), som siden 1998 har arrangert kurs og utdanning i coaching. Jan Georg foreslår Skliord-fenomenet som et bidrag til kommunikasjonsfaget med praktiske konsekvenser for dialog.

DEL 2)

NYTTÅRSLØFTER – Juleavslutning
Nyttårsforsettene skal snart settes og de fleste forbereder seg på en ny hverdag, nye rutiner og nye mål.
De lager ønsker, ideer blir virkelige. Å støtte miljøet av coacher kan styrke prosessen for selvanalyse og målsetting, og det er viktig å tenke med takknemlighet.
Bring en liten symbolsk gave (liten ting som penn, sjokolade, te, kaffe e.l.… ingen minstebeløp/maks 99,-) som kan bli et symbol på lykke til noen andre.
Vi vil putte det i en ”magisk eske”, og alle tilstede vil trekke hver sin gave.

Påmeldingslink>>

TID: 17. november kl. 17:00 -20.00
STED: Ibsenmuseet , klikk for info >>
PRIS: 290,- egenandel innen påmeldingsfrist 11/11.

PROGRAM (du etterfaktureres egenandel)
•    16:50: Registrering
•    17:00 – 17.25 Mingling, snacks og gjensynsglede. Matbestilling for de som blir til middag.
•    17.30 – 18.40 Faglig del: En ekstra-nøkkel til enda hurtigere å guide til omforente mål. Masterpresentasjon Jan Georg Kristiansen.
•    18.45 – 19.15 Nyttårsløfter. Bring en liten symbolsk gave, som en annen får. Og du vil trekke en til deg.
•    19.15 -19.45  Nyheter fra ICF og fra Erickson, diplomutdelinger, forming av ny coach-sirkel for deg som vil samle flere coachingtimer.

Pause/mingling.

MIDDAG (mat/drikke bestilt kl. 17:15 betaler du direkte til restauranten)
•    20.00 – 21:30 Spisested: Etter Ibsenmuseet, forflytter vi oss til restaurant i nærheten for middag!