Siste nytt

ÆRLIGHET uten tillit = Mulig overgrep. Om coaching, terapi, ICF. DEBATT

Med hjelp av en Addictologi-terapeut gikk coaching-begrepet forrige uke (desember 2017) fra å være «litt varm sten» til ett steg nærmere «lava» i Norge! Fra jobbreise i Riga leste jeg VG på nett’s siste VG-research artikkel rett før leggetid, og jeg klarte ikke sovne igjen. Nå blir det gru-spennende! Jeg regner med at tommel-skruen vris ytterligere mot coaching-ordet, fordi addictologen og hans oppdragsgiver begge refererer til «lederutvikling og coaching», og de holder flagget høyt hevet. Og han og jeg er tilsynelatende i samme bransje! Dette er sterk kost for oss som hegner profesjonelt om coaching-ordet, som noe annet enn «hvasomhelstmedspørsmålstegn?etter». Dommen fra Oslo tingrett er ikke rettskraftig, men Borgarting lagmannsrett har varslet partene om at de vurderer å nekte oppdragsgiver å fremme en anke, skriver VG (9/12-'17). For andre gang på et par uker har jeg støtt på eksperter som fremhever ærlighet som metode for utvikling. Ærlighet er en fin egenskap. Jeg mener at ICF-coachingen sessens er utvikling av ærlighet i coacheens møte med seg selv. Coachens forvaltning av sin egen ærlighet er en nøkkel i diskusjon av hva er coaching!

Les mer

KAMPANJE -25% frist 8.mai: Styrk din markedsverdi. Grunnkurs kundefokusert coaching oppstart februar. "Anerkjennende samtaler" (TASC Modul 1).

For deg som ønsker en mer coachende og anerkjennende kommunikasjonsstil for deg selv og de rundt deg, privat eller profesjonelt. For deg som ønsker utdanne deg til coach og mentaltrener basert på den internasjonale ICF-standarden for coaching. For deg som vil hjelpe deg selv og enhver annen person se muligheter og realisere sitt beste seg. For deg som vil beherske hvordan hjelpe (deg selv og) den andre sikre kontroll og "ekstremt grad av resultat-eierskap" i de mest utfordrende situasjoner. For deg som ønsker få frem det beste hos andre med coaching, relasjonsledelse og mentaltrening! Programmet jevnlig forbedret. Se under for kursinnhold. Bli med på gratis minikurs for smakebit og få inntrykk av "nerven" i denne ICF godkjente coachutdanningen og praktiske hverdagsnytten i lederrollen og andre situasjoner.

Ved påmelding skriv "Kampanjerabatt før 8/5-2018= kr. 5.175,-" (veiledende 6900,- minus 25% (1.725,-) for 2,5 dager kurs inkl. kursmateriell, kurs-forfriskninger/frukt/snacks og 3 uker ettertrening. Påmeldingsfrist kampanje 8. mai:

Les mer her >>
Meld deg på her >>

Les mer

Tips: Hvordan holde de viktigste tidsfristene under stress, og ha det moro på jobb

Tips fra Kari Røssland, IT-konsulent i Steria. Erickson coach under utdanning i dag:
I en hektisk hverdag som teamleder i et større IT-prosjekt, var det til tider vanskelig å holde fokus og få gjort noe som helst - stressnivået ble farlig høyt. Jeg løp etter tidsfrister, misstolket viktige beskjeder og skapte halvgode løsninger med mye feil. Alt dette snudde da jeg oppdaget hvordan jeg kunne bruke det jeg hadde lært om hvordan hjernen fungerer.

Nå er jo essensen for dyktige ICF-coacher å bidra til at kunden klarer å gi de supreste råd til seg selv. Så her kommer et av de supreste rådene jeg har oppdaget og gitt meg selv i løpet av de mange samtalene i praktisering av verktøy i utdanningen The Art & Science of Coaching: Fokuser på en ting om gangen.

Jeg trodde det var effektivt å gjøre alt dette samtidig: skrive en viktig e-post, svare på spørsmålet til sidemannen og oppdatere risikomatrisen med et nytt punkt som jeg kom på i farten. Jeg tok feil. Vi er ikke skrudd sammen for multitasking. Ingen av oss klarer å holde to tanker i hodet samtidig. Hjernen kan kun være bevisst en tanke om gangen.  Du kan forestille deg at hjernen fungerer litt som en datamaskin med kun 1 prosessor - du kan ha oppe flere vinduer samtidig, men er kun i stand til å jobbe i ett og ett vindu. I den daglige sjongleringen av oppgaver og gjøremål jobbet “prosessoren” min febrilsk med å switche mellom de ulike tankene som var involvert - og det ble bokstavelig talt varmt der oppe.

 

Jeg gjorde 3 viktige grep:

  • Tips 1) Satte av noen bolker på 20-30 minutter hver dag der jeg jobbet fokusert med en og en oppgave i prioritert rekkefølge. I løpet av denne tiden skrudde jeg av alle automatiske varslinger på PC-en, lyden på telefonen og signaliserte til de andre i lokalet at jeg ikke ville bli forstyrret. Hvis jeg ble forstyrret av mine egne tankar og det var viktig, noterte jeg det ned før jeg igjen styrte all fokus mot den ene oppgaven jeg jobbet på.
  • Tips 2) I møter eller samtaler med kollegaer gikk jeg inn for å fokusere fullt og helt på hva de andre ville kommunisere, når jeg selv ikke pratet. Det hendte stadig at tankene mine forstyrret meg med prat som “dette var uinteressant… hva skal jeg ha til middag?”, “jeg skjønner hva han sier, jeg opplevde noe lignende en gang...”, “jeg liker henne ikke, hun minner meg om...”, “hvordan skal jeg svare på dette…”. Når disse tankene dukket opp, registrerte jeg dem, la de bort og gikk igjen inn for å høre på den andre.
  • Tips 3) Innførte elementer fra Disney sin kreativitetsmodell (et av verktøyene i Ericksons verktøykasse) i planleggingsmøtene. Denne modellen støttet oss i å fokusere på en tankerekke om gangen. Først så vi på hva vi ønsket å oppnå, deretter utforsket vi alternative løsninger og til slutt kartlagte vi hvilke potensielle hindringer (risikoer) vi måtte ta høyde for i planen.

 

Resultatet av dette var at de viktigste oppgavene ble ferdigstilt innen fristen, mye tid ble spart på å unngå misforståelser og teamet leverte gode løsninger med få feil. Når stresset forsvant, ble det også mye morsommere å være på jobb. Rådet er enkelt - fokuser på en ting om gangen. Å etterleve rådet er ikke like enkelt og jeg må stadig minne meg selv på det. Treningen i og mellom coachutdanningens moduler har drillet meg i å beherske det å være til stede når det behøves.  Jeg vil takke for muligheten til å dele dette med deg.

 

Kari Røssland, IT-konsulent i Steria
(Erickson student, ICF-sertifiserings-Modul 5 2014)